woensdag 5 november 2014

erwtenburger tussen een broodje



Zomaar uit de losse pols, jazeker. En toch heerlijk gezond. Los van het brood dan, uiteraard.

Ingrediënten: 

een halve bokaal erwten;
een halve gesnipperde ajuin;
wat ketchup;
2 grote eetlepels (volkoren - spelt) bloem;
zout, peper, kruiden naar smaak. 

Bereiding:

Mengen. Bakken. Tussen een gegrild broodje mikken met een assortiment groenten en saus of dressing naar keuze. Opeten voor het koud is. Opletten voor je vingers.

dinsdag 14 oktober 2014

volkoren curry met tempeh



Geïnspireerd door een lekker stoofschoteltje dat Evelien me eens serveerde maakte ik deze middag een heerlijke (ja, al zeg ik het zelf) curryschotel met lekker gebakken tempeh-blokjes. De truc is om de tempeh apart te bakken, anders wordt hij niet krokant.

In dit gerecht gooide ik zoete aardappel, ajuin, paprika, wortel en venkel samen in een pot op het vuur, roerde er af en toe eens in en toen alles klaar was voegde ik wat zout, currykruiden en een scheutje sojaroom toe (kan ook met kokosmelk). De reeds gekookte volkoren-spelt-pasta en de gebakken tempehblokjes voegde ik als laatste toe. In totaal maar 15 minuten werk!

Serveren of gewoon rechtstreeks uit de pan - dat kan ook - en smakelijk!

doe-het-zelf falafel 'uit een pakje'


Je hebt zin in falafel maar je bent vergeten de dag voordien kikkererwten te weken te leggen, je hebt geen verse koriander in huis en al helemaal geen peterselie... Loop dan niet naar de supermarkt om één van die kartonnen verpakkingen waarin een 'kant-en-klaar' falafelmix zit maar maak zélf je mix. Zo weet je perfect wat erin zit en het is bovendien een pak goedkoper.

Deze mix is op 1 2 3 klaar. Neem een kop (25-33 cl) kikkererwtenmeel, mix dit in een kom met een eetlepel korianderpoeder, een eetlepel gedroogde peterselie, een eetlepel lookpoeder en een theelepel zout. Het enige wat je dan nog moet doen is een halve gesnipperde ajuin toevoegen en water (ongeveer een halve kop) en alles goed door elkaar roeren. Je kan uiteraard (beter) verse ingrediënten gebruiken!

Deze mix kan je perfect bakken in de pan of in de frietpot. I promise.

Smakelijk.

woensdag 8 oktober 2014

cuisine arbitraire


Wat doe je wanneer je geen idéé hebt, maar wel een koelkast volgestouwd met allerlei groenten? Juist, je gooit "gewoon" alles samen: zoete aardappel, een blad savooikool, een paar roosjes broccoli - stomen; op een apart vuur bak je seitangehakt met ui in wat lekkere kruiden, wanneer dit klaar is meng je de seitan onder de gestoomde groenten, alsook granen naar keuze (ik had een portie boekweit over). Ik wilde saus, dus goot er enkele eetlepels kokosmelk bij, en nog een handjevol babyspinazie om onze groene-groentenquota voor vandaag weer te halen.
Na het maken van de foto wist ik nog niet van ophouden en voegde tenslotte kruidenzout, veel peterselie en een paar groene olijven toe. Ultimate randomness. Hmmm? Hmmm. Misschien was het (nòg) beter geweest als koud slaatje met mayo in plaats van kokosmelk.

maandag 6 oktober 2014

Als je dit kan lezen, ben je een herbivoor.



Ondanks het feit dat ik al jaren vegetariër ben (en al veel langer "wou zijn"), wist Dr Mills me met zijn presentatie toch nog heel wat nieuwe dingen te vertellen over waarom de mens eerder een planten- dan een vleeseter is. Ben jij die niet aflatende inquisities op familiefeestjes en andere grootschalige evenementen ook zo beu? Watch, absorb, & destroy!
Liefst met een Powerpointpresentatie.

En neen, als je dit niet kan lezen, ben je niet noodzakelijk een carnivoor, maar ik wilde de venndiagrammen er even buiten laten.

zaterdag 4 oktober 2014

nazomerse groentenschotel


Nazomers... of eerder voorherfsts? Smaken doet het alleszins.

Ik gooide wat aardappelen (ongeschild, in blokjes) samen met selder, kerstomaatjes, broccoli, kool en ajuin in een gietijzeren pot en liet het 20 minuutjes sudderen. Ondertussen maakte ik bijpassende burgers.

Gebruik voor dit soort gerechten je fantasie - en vooral: gebruik wat je in huis hebt. Er bestaan geen banale groenten en alles is lekker bij elkaar. Ja, alles.

De burgers die ik hierbij at waren gemaakt van overschotjes gebakken tofu en seitangehakt, samen met wat gesnipperde uit, kikkererwtenmeel, een restje gekookte boekweit, een goede eetlepel tomatenpuree... op smaak gebracht met koriander, look, peper en zout (en wat chilipoeder, paprika, komijn, nootmuskaat, gember, ...).


Herfst wil ook zeggen: opletten dat je niet teveel zomergroenten en -fruit meer koopt. Grijp in de supermarkt met mate naar paprika's en geniet van de laatste tomaten, ... en let er als het kan op dat de groenten niet (van te ver) ingevoerd zijn.
Je kan ook simpelweg naar de natuur- of biowinkel gaan, waar in principe enkel de groenten liggen die makkelijk te verkrijgen zijn: seizoensgroenten van bij ons dus. Heel gemakkelijk, want dan hoef je zelf niet elk etiket te ontleden.

(Het begint verdorie moeilijk te worden om mooi belichte foto's te maken zonder kunstlicht... binnenkort waarschijnlijk weer lelijke gele zwemen en slechte contrasten...)

dinsdag 30 september 2014

gretige groeier


Een type oxalis (plantenfreaks en botanici, correct me if I'm wrong!): het mooie onkruidje dat zich graag naast cactussen nestelt. Een zelfgezaaid cadeautje van Simon. Het moeten niet altijd rode rozen zijn.

vrijdag 26 september 2014

Special P


Er gaat niets boven huisbereid en weten wat je eet. Toch steken die mooie pakken van Kellogg's Special K met rode vruchten mij soms de ogen uit. Daar heb ik als tiener menige kilo's van verwerkt.

Dus toen ik gisteren in de biowinkel een doosje gedroogde, niet al te dure rode vruchten vond, bedacht ik me dat het tijd was voor Special P: een combinatie van onze tried-and-tested crunch, maar dan met het gedroogde fruit in plaats van noten.

Het resultaat is... heerlijk.

puree van zoete aardappel met boerenkool en rode linzen


Simple comme bonjour en het kost bijna niets.
De bataat was 64 cent, de boerenkool (drie royale stengels) een verpletterende 17 cent en een pak rode linzen, ik weet het niet vanbuiten, maar dat kost zeker ook niet den al.
Ingrediënten die ook nog mee doen en zo goed als niets kosten: een ui en een bouillonblokje.

Trouwens, you may know boerenkool van de meme "Kale is your new best friend with benefits"...

woensdag 10 september 2014

groen met worst


De gewone keuken heeft hier ook zijn plaats. Op de vraag 'Wat doe ik met die gigantische boerekool?' antwoordde Evelien deze week: 'Daar kan je lekkere puree mee maken.' En aangezien ik wel eens graag 'gewoon' eet (groenten, patatten, vleesvervanger) klonk mij dat als muziek in de oren.

Toegegeven, ik heb dit idee dus gepikt, maar ik wilde jullie dit gerechtje zeker niet onthouden. De worst die ik gebruikte is van het veganistische merk viana - ze maken veganistische gyros, kebab, worsten, steaks, ... gebaseerd op soja. Niet het meest gezonde om erg veel van te eten, maar mits voldoende afwisseling geen probleem. Die kant-en-klaar vleesvervangers zijn sowieso producten die ik heel erg zelden in huis haal, maar het is leuk dat ze bestaan, voor dié dagen...

Het slaatje is veldsla met ijsbergsla, komkommer, wat olie en gesnipperde peterselie en ui. Samen met de gestoomde broccoli krijg je zo lekker veel chlorofyl in je strot.

Ingrediënten van de puree:

2 rode aardappelen;
2 grote bladeren boerenkool;
wat geraspte muskaatnoot (naar smaak);
1 eetlepel biomargarine (bevat geen geharde plantaardige vetten);
zout en peper;
een halve eetlepel azijn.

Bereiding:

Spoel de aardappelen grondig, snij ze ongeschild in stukjes en doe ze samen met de gespoelde, gesnipperde koolbladeren in een kookpot met voldoende water en een snuifje zout. Laat 15-20 minuten koken tot de aardappelen zacht zijn. Giet het water af. Voeg de margarine en de overige ingrediënten toe en roer om zodat je een stevige puree krijgt.

En dan: snel opdienen en aan tafel!

pizza op kant-en-klaar deeg


Het was de ideale dag om mijn pizzabodempjes (dikke broodachtige deegjes, verkrijgbaar in Delhaize) eens te gebruiken. Het mag al eens makkelijk en snel gaan ook! Pizza kan perfect veganistisch (zonder kaas dus) trouwens - je moet het maar eens proberen.

De topping bestaat uit passata, paprikareepjes, gesnipperde courgette, kerstomaatjes in kwartjes en wat oregano. 10 Minuutjes in een voorverwarmde oven van 150-200 graden. Daarna werkte ik de pizza af met veldsla, gesnipperde walnoten en zelfgemaakte pesto. Het is de textuur en smaak van de noten samen met de olie en het zout in de pesto die je geblinddoekt zou doen zweren dat er kaas op de pizza ligt. Hey, hier worden serieuze keukengeheimen prijsgegeven: doe er iets mee!


dinsdag 9 september 2014

bicky lombardia


Geïnspireerd op een heerlijke falafelburger met warme guacamole van bij Antwerpens meest hippe en trendy vegetarische fastfoodkeet. Niet echt een plek waar je me geregeld aantreft, maar dat heeft vooral te maken met de hoge prijzen! Met een overschot pitabrood, een goed rijpe avocado en bicky saus (ja, àlle 3, helaas niet bio) maakte ik mijn eigen variant met een knipoog naar de heerlijke vegi-bickys die ze her en der in de frituren verkopen. Be ware trouwens voor de groentenburgers in sommige frituren - je wil echt geen gepaneerde aardappelburger tussen je hamburgerbroodje, zelfs bickysaus kan dit niet redden!

Ingrediënten:

Burgers

een kwart ajuin;
een stukje courgette;
een stukje paprika;
een halve wortel
drie eetlepels kikkererwtenmeel
1 eetlepel ketchup
zout en peper
koriander

Guacamole

1 rijpe avocado
1 kwart ajuin, gesnipperd
een hale eetlepel citroensap (of naar smaak)


Bereiding:

Burgers

Snipper alle groenten. Stoof ze zacht in wat olie. Breng over in een mengkom en voeg de andere ingrediënten toe. Meng en voeg eventueel wat water toe zodat je een stijve pap krijgt. Schep de brij in een warme pan met voldoende kokos- of palmvet. Bak de burgertjes (of ballen) aan beide kanten krokant. 
Let erop dat je deze dretsjes even moet laten bakken vooraleer je ze mag proberen verschuiven of omdraaien - als je de brei te vroeg in vervoering probeert te brengen dan smeer je gewoon alles rond. Je zal merken wat ik bedoel, eens je het geprobeerd hebt.





Guacamole

Snij de avocado in 2, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een mengkom. Voeg alle andere ingrediënten toe. Prak. 
Je kan voor wat variatie gesnipperde tomaat, een schep tomatenpuree, paprikapoeder of harissa (pimentpasta) toevoegen.

DE bicky lombardia

Grill het pitabrood (of koop het vers!). Mik er een gesnipperde augurk tussen, geraspte wortelen, komkommer, ... . Dan de sauzen en daarbovenop de burger en de guacamole. De groenten die je er niet tussengewurmd krijgt, eet je gewoon als een side-salad mee op! 

Smakelijk!

maandag 8 september 2014

roerbakschotel voor zij die gehaast zijn



Fruit een ui, voeg wat lekkere kruiden toe aan de olie (komijn, paprika, chilipoeder, basilicum, ...). Deze zomerse snelle warme hap kan je met allerlei groenten maken. Vandaag stoofde ik één overgebleven champignon (don't ask), een paar kerstomaatjes in vieren gesneden, wat worteltjes uit een bokaal, kikkererwten uit blik en een paar vegetarische balletjes uit de GB.
Ja nee, vandaag is het thema "snel", niet "perfect gezond". De balletjes zijn uiteraard een zonde naar keuze, ze hoeven er niet bij om een complete maaltijd te hebben. Werk af met goed wat peterselie (knip, knip, dat gaat snel) en misschien, als je daar zin in hebt, een paar lepeltjes pesto van Costa del Tapas - de rode is vegan. Zout toevoegen indien gewenst. Serveer met wat komkommer en sla.

Vergeet niet te kauwen als het te lekker is of je echt te veel haast hebt.
Kauwen blijft de Keibelangrijke eerste stap in het verteringsproces!

zaterdag 6 september 2014

De Eetprofeet vs de Yologeneratie

De eetprofeet moet zwijgen! Een respons in een beperkt aantal mashtags.

 #antiyolo
Ik wil nu niet meteen stampvoetend met de deur in huis vallen... maar ik ga het toch doen. (Wie entertainment boven so-called gezaag verkiest, slaat deze en volgende hashtag over.) Gisteren las ik tandenknarsend een zoveelste opiniestuk. En neen, ik was niet zozeer irri omdat het indruiste tegen mijn eigen geliefde overtuigingen. Ik was irri omwille van de toon en omwille van de stellingen die onbezonnen geponeerd werden. De auteur besluit het artikel immers met “Ik ben zelf geen voedingsdeskundige, maar”: ondanks zijn gebrek aan kennis van zaken meent hij er toch genoeg over te weten om alle mensen die gepassioneerd zijn door “anders eten” (anders dan Westers) eventjes te bashen. Zoals het hoort in onze Facebook-opiniecultuur. We zijn zover gekomen dat je helemaal niets meer hoeft te weten van bepaalde materie, zolang je maar snel, efficiënt en met een flinke portie sappige, moeilijke woorden alles wat anti-yolo is de kop indrukt. Vergeet ook niet een grappig nieuw samengesteld woord om je tegenstander de mond te snoeren. Eetprofeet, #hahaha #rijmtnogook. Eigenlijk is dit soort opiniestukjes onbeduidend, maar helaas bereiken de verontwaardigde auteurs door publicatie in de grote gazetten wel een enorm aantal mensen.

#hetlevertonsalleenmaarstressop
Ben ik een eetprofeet? Ik heb er me het hoofd over gebroken de voorbije vierentwintig uur. Ik heb een andere levensstijl dan de gemiddeld Vlaamse botterammen met Nutella de klok rond en ik heb in mijn passie voor voedsel inderdaad een profeetfase doorgemaakt. Dat lijkt me volkomen normaal. Ook heb ik een periode van stress gekend met betrekking tot mijn nieuwe eetpatroon. Dat heet ontwenning. Heroïneverslaafden – ik houd van groteske vergelijkingen – lijden ook aan stress wanneer je hen het afkickcentrum en de cold turkey induwt. Wil dat zeggen dat ze dan maar moeten blijven spuiten? O jee, goedevoornemensgerelateerde stress, het summum van anti-yolo! Ik heb goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat het gemiddeld 30 dagen in beslag neemt om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren. 30 dagen waarin je de regels moet volgen (dat was het slechte nieuws). Om die reden zullen de meeste gezondheidstherapeuten – natuurgeneeskundigen – je een zuiveringsdieet voorschrijven dat minstens zes weken duurt. Deze periode is er om je ogen te openen voor al het voedsel dat je tot dan toe genegeerd had, omdat het onbekende meestal afschrikt of omdat de nieuwe smaak wat minder explosief is. (Eerder dan om jezelf tot op celniveau te zuiveren... is dat nog mogelijk in deze wereld?) Toegegeven, dat vraagt om levenslange discipline. Zet mij een bordje boekweit met Bretoens zeewier en een bordje met een boterham met Philadephia met Milka voor en ook ik krijg het nog steeds moeilijk, maar breken met oude gewoonten is een interessante ervaring. Ik wéét nu dat ik me lichamelijk veel frisser zal voelen met een portie boekweit dan met een tarwehap met een dubieus zuivelproduct. Zomaar eten wat je wil doe je niet zomaar, helaas. Dat is willen fietsen terwijl je nog niet kan lopen. Gezond eten is je verbonden voelen met wat je in je mond stopt; in een van voedsel vervreemde maatschappij vraagt dat enige moeite en alle moeite begint met... stress. Die verdwijnt ook wel weer!

#gemakzuchtigcreationisme
Het argument van de omnivoor schuif ik hede ten dage opzij als gemakzuchtig creationisme: wij eten nu eenmaal alles, meneer, en dus ook dikke biefstukken van den Delhaize. Ja en neen. Wij aten vroeger de vieze overschotjes van de prooien van roofdieren: pezen en beendermerg van lijken en zo (dank aan Ine en Simon voor dit feitje), en voor de rest was het onkruid vreten geblazen, want nomadisch als wij waren, hadden wij indertijd nog geen tarwetarwetarwe. De dikke biefstuk was voor het sterke roofdier en jij mocht blij zijn als zijn portie rood vlees toch wat te copieus bleek. Ergens hebben de paleo's dus gelijk met hun dieet van vlees en groenten, alleen overdrijven zij lichtelijk met hun hoeveelheden dierlijke eiwitten. Een vuistje per week moet volstaan, maar hey, wij veganistische rotzakken keuren zelfs dat niet goed. En wat tarwe betreft: het zat al niet in ons oorspronkelijke voedingspalet en gezien de gevallen van glutenintolerantie blijven toenemen, denk ik dat we mogen aannemen dat onze darmflora het nog altijd niet eens is met al die boterhammen en pastagerechten die ze continu voorgeschoteld krijgen. Of toch wel? Ja, de slechte bacteriën zijn inderdaad heel erg blij met suiker, tarwe en slechtverteerde combinaties zoals daar zijn vlees+patatten. De goede bacteriën in je buik geven geen fuck om je smaakpapillen, die willen gewoon gezonde voeding zien passeren.

Voor zij die driemaal daags een ferme drol produceren: ik heb niets gezegd, u kan de wereld aan. Carry on, ma'am.

#levenisdoodgaan
Oh, really? Vreet maar aan, laat maar hangen en waaien. De farma's zullen je dankbaar zijn. Ieder zijn keuze uiteraard. Mijn familie telt meerdere bourgondiërs, zoals menig Vlaamse familie, maar zij komen of kwamen niet meteen zacht aan hun einde. Niet alle kankers of leverfalen hangen voor 100% samen met een slecht eetpatroon; stress en chronische angst of depressie spelen evenzeer een grote rol. Voeding kan echter de vicieuze cirkel doorbreken: een stabiele suikerspiegel bevordert een stabiel gemoed, een stabiel gemoed betekent betere stressbestendigheid, minder stress betekent een verkleinde kans op een dramatisch einde. Als minder troep eten de kans op een energieke oude dag en een vredige dood verhoogt, dan teken ik daarvoor. Met een beroep dat ik graag en met liefde uitoefen wil ik immers nog niet op pensioen op mijn 65 ;-)

#helpikbenverward
Men zou tegenwoordig niet meer weten wat gezond is en wat niet, door een overvloed aan tegenstrijdige informatie. Zucht. Er zijn enkele vaststaande feiten, maar die zijn niet meteen “leuk” en daarom doen we dan maar alsof we terminaal verward zijn. Staat vast: tarwe is niet OK, suiker is niet OK, te veel eten is niet OK, vlees en zuivel vol antibiotica en stresshormonen zijn niet OK, pesticiden zijn niet OK én... ongefermenteerde en industrieel bewerkte soya is niet OK (ha!). En al dat gezwets over het al dan niet eten van superfoods: ja, die zijn keigezond, "super", het zit in het woord. Vul je voeding ermee aan, ze zijn uiteraard geen excuus voor chips of sigaretten (open deur, open deur). Zoals de ravissante Alissa Vitti van FLO Living onlangs tweette – ik ga me ook 'ns bezondigen aan een quote:

Repeat after me: Food is NOT entertainment. Food is pleasurable and for sustenance.

#8020
Simon verwoordde het nuchter en bondig: je moet je voor 80% aan de regels houden, dan kan je ze voor 20% aan je laars lappen. Maar zoals ik al schreef onder een vorige bashtag: je dient eerst de regels onder de knie te krijgen en dat gaat enkel via de oh-zo-stresserende weg van de geheelonthouding. Een voedselguru of eetprofeet kan je op het goede spoor krijgen, maar “laat hen daarna weer los en bewandel je eigen pad”.

#Amen

dinsdag 2 september 2014

spaghetti

Tomaten en wortelen eet je best warm (iets dat Evelien me vertelde). Rauw heb je daar, behalve voor de vezels, weinig aan.
Dit soort kleine feitjes dienen voor mij als een zachte leidraad doorheen mijn koken en kleuren mijn gerechten - zonder dat ik me erdoor laat beperken. Andere kennis vertaalt zich dan weer als regels, die je kan volgen of kan breken maar die echt aan de basis staan van je bereidingen. Zo zie je me bv. vaak pasta klaarmaken, terwijl dat eigenlijk weinig zinnigs bijdraagt. Ook aardappelen en brood zijn niet altijd nuttig, toch zeker niet in de hoeveelheden waarin wij (Belgen) gewoon zijn ze te eten. Te veel zorgt voor stevige constipatie! Let dus op dat je voldoende afwisselt en probeer je eigen lichaam aan te voelen!

Spaghetti is een klassieker voor al wie graag of niet graag kookt. Iedereen kent het, de meeste mensen vinden het héél lekker en toch maakt iedereen het op zijn eigen manier.


Dit is één van mijn varianten op spaghetti bolognese.

Ingrediënten:

1 ajuin;
1 teen knoflook;
1 rode paprika;
1/2 steel selder;
1 grote wortel;
1 klein handvol pompoen;
1 hete paprika (chili);
3 grote eetlepels tomatenpuree;
peper, zout, spaghettikruiden.

Bereiding:

Schil de ui en snij hem in ringen. Snij de selder in stukjes. Plet de look hak fijn. Snij de chili in stukjes (Voorzichtig! Niet in je ogen wrijven nadien). Verwarm ondertussen kokosvet/palmvet in een stoofpot. Voeg nadien alle gesneden ingrediënten toe en laat even op middelhoog vuur stoven tot de ajuin glazig begint te worden.
Snij de paprika, de wortel en de pompoen in blokjes en voeg toe.
Laat alles op een laag vuur een tiental minuten sudderen of tot de wortel en de pompoen zacht worden. Voeg dan pas de kruiden en tomatenpuree toe. Laat op heel laag vuur nog een kwartier langer sudderen - voeg eventueel wat vocht toe zoals wijn of gewoon water als de saus te droog wordt.

Ondertussen kook je de pasta - volg de aanwijzingen op de verpakking.

Smakelijk!

extreem groen slaatje met kikkererwten


Een proteïnegerichte avondmaaltijd, zoals het hoort (koolhydraten 's morgens, eventueel nog 's middags, 's avonds is voor de eiwitten), aangevuld met veel rauwkost, vier uur voor het slapengaan.

Maar wat heb ik hier ook alweer allemaal ingegooid? Het waren errug veel ingrediënten vanavond. Let's see...

"my little gem"-sla van de Bioplanet
gewone kropsla
één stengel warmoes, rauw, zeer fijn gesneden
enkele plakjes komkommer
een korte stengel selder mét bladeren, fijn gesneden, rauw
enkele takjes peterselie geknipt
enkele takjes koriander versnipperd
een halve wortel geraspt
een klein handjevol Bretoens zeewier
twee à drie stukken gemarineerde artisjok (conserve)
een halve bokaal kikkererwten
enkele cashewnoten
... over dit alles een halve citroen geperst
... en een geut olijfolie gegoten (optioneel ook nog wat tarwekiemolie voor extra vit. E)
... en afgekruid met gemalen komijnzaad, paprikapoeder en kruidenzout
-- vergeet de rauwe look niet!

Voor een meer gevuld gevoel, vul aan met een gekookt eitje.

zondag 31 augustus 2014

het 'ge eet niet genoeg groene groenten' gerecht

Ja, dat kreeg ik deze week naar mijn hoofd geslingerd... en terecht.

Ik moet bekennen dat ik te weinig echt groene bladgroenten verwerk in gerechten (kool, peterselie, andijvie, spinazie, ...). Het blijft vaak bij wat sla en andere rauwkost on the side. Vandaag maakte ik een gerecht met bijna uitsluitend groene ingrediënten, overcompenseren noemt men dat. De groenten in deze veganistische maaltijd komen trouwens allemaal uit den Delhaize dus het argument dat je om gezond te koken rare speciale ingrediënten nodig hebt waarvoor je naar obscure winkels moet is complete bullcrap. Wel moet ik vermelden dat de meeste biowinkels veel meer keuze hebben (soms ook minder maar dat is omdat ze vaak enkel echte seizoensgewassen verkopen) en dat de groenten daar vaak onverpakt verkocht worden en veel verser zijn.

Het gerecht dat ik maakte is losjes gebaseerd op een vegetarisch stroganoff recept dat ik ooit in een kookboek van een tante van een vriendin vond. De hoofdingrediënten van dat recept waren selder, champignons, oregano en zure room. Het werd geserveerd met gekookte rijst waaronder rauwe look en walnoten vermeng waren.

In mijn bereiding zitten dezelfde ingrediënten, met uitzondering van de zure room, die ik verving door een scheutje sojaroom. Ik serveerde het met een overschot volkorenpasta.


Ingrediënten:

een handvol champignons;
één grote tak selder (inclusief de bladeren!);
een halve ajuin;
een stuk gember (1 cm);
een teen look;
een eetlepel komijnzaad;
een eetlepel oregano;
een handvol broccoli;
sojaroom;
peper en zout.


Bereiding:

Laat kokos- of palmvet smelten in een stoofpot. Snij ondertussen de selder en de ajuin in stukken. schil de gember en hak fijn. Als het vet warm is gooi je de komijnzaden in het vet. Als de zaden meteen openbarsten is de pan heet genoeg en mag je de selder, ajuin en gember toevoegen. Zet het vuur wat zachter en laat alles bakken tot het wat glazig wordt.
Ondertussen kuis en snij je de broccoli de champignons in stukjes. Voeg dit bij de ajuin en selder samen met een scheutje water. Nu mag het deksel op de pot, laat het allemaal maar een paar minuutjes sudderen op een zacht vuurtje tot de broccoli klaar is.
Hak de selderbladeren fijn samen met een teentje look. Voeg dit op het einde toe, samen met een scheutje room, een eetlepel oregano en de pasta en roer even goed door. Eens afgekruid met peper en zout kan dit geserveerd worden... met wat sla (told you so), komkommer en rode ajuin bijvoorbeeld.




zaterdag 30 augustus 2014

kop of keis?


NEJE.
Paprika-seitansalade van Abinda met stukjes gegrilde artisjok erbij! (Op zuurdesembrood. Altijd, altijd zuurdesembrood.)
Het kan zijn dat ik hallucineer na enkele jaren vegetariërschap, maar de combinatie van de smaak van de salade met de gekruide marinade met look van de artisjok deed me enorm denken aan de reuzel waarin ik als kind met veel smaak mijn boterham doopte.

Ja, ja, wanneer linzen naar stoofvlees beginnen te smaken en de olie van conserve-artisjok naar reuzel... zo ziet ge maar.

étude pour deux smoothies



#2, het resultaat


Smoothie #1
een halve mango
5 kersen
4el ongezoete witte yoghurt of kokosmelk
1 of 2tl kokosbloesemsuiker
1el amandelpasta

Smoothie #2
een klein handje bosbessen
een halve banaan
4el ongezoete witte yoghurt of kokosmelk
1el amandelpasta
een paar brokjes van die koekjes

#1 is geïnspireerd op de heerlijke smoothie "Mango Madness" van de Gentse vegetarische fastfoodbar Tasty, aangevuld met eigen gezondheidstoetsjes.

Ballen met tomatensaus.

Plantaardige alternatieven op hamburgers en gehaktballen kan je op zoveel verschillende manieren maken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan er groenten, noten, zaden, fruit, ... in verwerken en variëren met kruiden en texturen. Zo krijg je bv. krokante ballen als je meer noten/granen gebruikt.


De balletjes van vandaag maak je als volgt...

Ingrediënten:

een halve gesnipperde ajuin;
2 eetlepels havervlokken;
2 eetlepels walnoten;
2 eetlepels kikkererwtenmeel;
1 eetlepels tarwebloem;
1 eetlepel linzenbloem;
1 theelepel koriander;
1 theelepel komijn;
1 theelepel kurkuma;
1 theelepel paprikapoeder;
peper en zout.

Bereiding:

Bak de ajuin slap in een pan. Maak de walnoten, koriander en komijn fijn in de vijzel. Doe samen met alle andere ingrediënten in een kom en voeg de ajuinen toe als ze glazig geworden zijn. Voeg een scheut water toe, peper en zout en meng alles goed door elkaar tot je een substantie krijgt met een stevigheid van die tussen brooddeeg en cakedeeg. Schep porties in een hete pan (met voldoende kokosvet/palmvet) en bak langs beide kanten een aantal minuten tot de ballen krokant zijn.



De tomatensaus in deze bereiding bestaat uit gestoofde ajuinen met passata en tomatenpuree. Geserveerd met volkorenpasta. Keep it simple.

zondag 24 augustus 2014

pasta pesto met linzen-kikkererwtenballetjes

Doe jezelf een plezier en maak eens je eigen pesto! Het enige wat je nodig hebt is een vijzel - en wat ingrediënten natuurlijk. Niet alleen is de zelfgemaakte versie gewoon echt vers en daardoor veel gezonder, maar ook echt heel lekker en zo vegan als je zelf wil. Ik doe nooit kaas in mijn pesto omdat ik geen kaas eet, en ik vind de textuur van de geplette noten en olie voldoende smeuïg en kaasachtig om zelfs op pizza's te gebruiken. Pesto bevat trouwens rauwe look, wat erg goed blijkt te zijn voor ons immuunsysteem.


Groene pesto

Ingrediënten:

2 tenen look;
een handvol noten (geroosterd);
gedroogde basilicum;
olijfolie;
zout

Bereiding:

Rooster de noten in een hete pan. Je kan eens iets anders gebruiken dan pijnboompitten - al zijn die natuurlijk wel erg lekker. Ik gebruikte vandaag cashewnoten, walnoten en zelfs wat havervlokken. Ondertussen plet je de tenen look, hak ze fijn met een mes en stamp ze plat in de vijzel. Voeg een halve theelepel zout toe en de noten en werk rustig alles fijn. Voeg daarna de olie toe en een eetlepel gedroogde basilicum en roer alles goed om.


Linzen-kikkererwtenballetjes

Ingrediënten:

2 tenen look;
een handvol gedroogde groene linzen;
een handvol gedrooge kikkererwten;
kikkererwtenmeel;
een bussel verse koriander;
een ajuin;
kikkerertenmeel;
zout

Bereiding:

Leg de linzen en kikkererwten een nacht in water te week. Kook ze nadien nog even goed door tot je de kikkererwten net tussen 2 vingers plat kan knijpen. Giet af en laat uitlekken.
Snipper ondertussen de ajuin, plet de look en doe ze samen met de linzen, de kikkererwten, het zout en de koriander in een mixer. Mix alles kort.
Voeg nadien kikkererwtenmeel (een paar eetlepels) en water toe zodat je een stevige maar toch nog vochtige mengeling krijgt.
Schep de mengeling met een lepel in kleine porties in een hete pan met kokos- of palmolie. Draai na een 5-tal minuten om. 




dinsdag 19 augustus 2014

Opmerkelijk



Ik weet niet wat jij, maar ik was niet echt omver geblazen.
Maar alé, we weten het nu he, gezond eten is toch echt wel belangrijk.

ontbijt at random


Soms heb ik maar een vaag idee ("Iets met bananen en yoghurt?") en/of alles is op.
Vandaag was zo'n dag. En dan gaat het ongeveer als volgt:

Een klein stukje zwarte chocolade in nog kleinere stukjes hakken.
Stukjes banaan toevoegen.
Een goeie schep kokosbloesemsuiker toevoegen (schijnt een zeer lage glycemische index te hebben, dat spul, i.e.: trage suikers alert, én een hoop B-vitamines en meer).
Een lepel amandelpasta erbij - zo van die donkere.
En oh ja! Twee eetlepels chiazaadjes in de vijzel voor erbij (yep, je moet ze wel eventjes crushen wil je er je omega-3 uit kunnen halen).
En een berg ongezoete witte yoghurt.

... dus, als je op een dag geen Vezels voorhanden hebt à la haver of muesli, kun je altijd terugvallen op chiazaadjes. Haal die gewoon even in huis, man. Het is een echte vezel- en omega-3-bom. Je komt er lang mee toe... want je vergeet snel dat ze in je kast staan.

woensdag 13 augustus 2014

de beste koekjes ter wereld

... en toch... vegan? En niet in de oven gebakken?

Deze koekjes werden hier al meermaals gemaakt: snel klaar, superlekker en zonder eieren. Hoewel het niet mijn eigen recept is, wil ik er toch een paar woordjes over kwijt.

Als we even de suiker buiten beschouwing laten, heb je hier een heel gezond ontbijt aan. Haver is je portie complexe koolhydraten en amandelmeel en kokosolie zorgen voor gezonde vetten. Het is zeker geen grotere zonde dan een boterham met confituur, integendeel, en bovendien veel lekkerder. Snel een degelijk ontbijt én "dat vieruurtjesgevoel" met een kop koffie erbij reeds om 7u 's morgens voor zij die nu al niet op het einde van de werkdag kunnen wachten.

Had ik gezegd dat ik even geen koffie ging drinken? Oeps.

EDIT: Tip! Vervang de bruine suiker in dit recept door kokosbloesemsuiker en/of oersuiker (totaal ongeraffineerde suiker) en er valt niks meer op aan te merken op vlak van gezond-of-niet.

proteïneproteïneproteïne


Wat kan je nog zoal eten wanneer de wereld je om de oren slaat met het p-woord? Dit was één van mijn lunches deze week - nog steeds aan het zuiveringsdiëten zo veel mogelijk, ja: couscous met rauwe selder en koriander, linzen met gestoofde ui, wortel en courgette, avocado met rode ui en citroensap en wat rauwkost on the side.
De linzen vormen hier uiteraard het p-p-p-p-proteïnesegment. Toen ik het mooi op onze borden aan het verdelen was, viel het ons op hoezeer dit linzengerecht naar stoofvlees rook. Gekruid met paprika-, chili- en garam-masalapoeder komt het dicht in de buurt. 't Is maar een tip...

donderdag 7 augustus 2014

de Mung-dynastie

Het zuiveringsdieet. Toch niet zo'n bootcamp als het klinkt! Niet bedoeld om calorieën te tellen, of om als een waanzinnige alle zonden in de wereld te gaan vermijden, neenee.

Ik realiseerde me net toen ik aan mijn avondhapjes begon dat een zuiveringsdieet volgen je telkens opnieuw bewust worden is van hoe groot het aanbod aan groenten, fruit, noten, zaden, oliën en supplementen ook alweer is. Een reset van je kijk op voeding. Eventjes de gemakkelijke, hapklare brokken en nog-maar-eens-dezelfde-groentenpasta voor op de boterham achterwege laten en de duizenden andere opties herontdekken.

Ach ja, mungbonen! Zeewier! Spirulina, chlorella, veganistische DHA-pilletjes, jodiumsupplementen! Allerlei soorten sla! Venkel! Paksoi! Kool! Tarwekiemolie! Chiazaadjes, lijnzaad, walnoten! Overal rauwe look en citroensap bij! EN GA ZO MAAR DOOR! Koffie laten we een paar dagen links liggen (kuch) en vervangen we door rooibos-, kamille-, venkel-, netelthee en whatnot. We beginnen de dag met fruit en een groen drankje, lunch is een bescheiden portie complex koolhydraatrijk spul met rauwkost, het vieruurtje is een portie fruit of noten en 's avonds is er een eiwitrijke soep (iets met bonen, dus), vier uur voor het slapengaan.

Op het plaatje bovenaan zie je een slaatje van eikenbladsla, een halve gekookte aardappel, zelfgemaakte pesto (door Simon), paprika en komkommer; mungbonen met vlokjes zeewier; en paprika-tomatensoep.

vrijdag 4 juli 2014

Is het een droogshampoo? Is het een bronzer?


HET IS BEIDE!

Meng twee eetlepels arrowroot* en twee eetlepels cacaopoeder, voeg 5 druppels essentiële olie toe (optioneel) van lavendel, sinaasappel, pepermunt of eender welk ander geurtje dat jouw voorkeur geniet. Bewaart laaaaaaaang.

Droogshampoo

Breng wat van het poeder aan met een borstel zo dicht mogelijk bij de haarwortels, masseer in en kam goed door. Neen, neen, uitspoelen hoeft uiteraard niet. Kost bijna niets, bevat geen alcohol of synthetische viezigheden - doorboor je flacon dus naar hartelust! - en works like a charm! Bovendien, in tegenstelling tot droogshampoo's uit de winkel, blijft er geen grijzige schijn achter in je haren.

Bronzer

Aanbrengen zoals andere poedermake-up... dit kleurt minstens even hard, dus niet overdrijven tenzij je houdt van het hé-ik-kom-net-terug-uit-de-loopgraveneffect. Ik heb gehoord (lees: gelezen) dat je met kaneelpoeder een lichtere tint kan verkrijgen, maar ook dat het de huid mogelijk irriteert, dus ik houd het voorlopig op cacao en arrowroot voor mijn contouren. Tip: arrowroot alleen schijnt een perfect alternatief te zijn voor translucent poeder (de matte afwerking op het einde).


* Arrowroot is een bindmiddel uit de Japanse keuken. Als je dat niet meteen voorhanden hebt, kan je ook maïszetmeel gebruiken.

ijsblokjes van aloë vera en goudsbloem


Een huisgemaakt middeltje tegen zonnebrand - danku James Wong van Grow Your Own Drugs, een boek dat ik vier jaar geleden vanbuiten wilde leren, toen het internet nog niet bezaaid was met "home remedies". Danku ook aan mijn mooie aloë, die drie oude armpjes afstond voor dit recept.

Het originele recept is met verse goudsbloemen, die had ik natuurlijk niet ter beschikking. Gelukkig verzamel je als kruiden- en geneesmiddeltjesfanaat op een paar jaar tijd toch wel wat gedroogd spul en daar zat een zak calendulablaadjes bij. Ik maakte er dan maar thee van: twee theelepels op een kop heet water, 10min laten trekken, dan zeven. "Splice" de aloëbladeren en snijd of lepel de inhoud eruit (kleverig boeltje) en mix in de blender samen met de goudsbloemblaadjes en wat van de thee (hoeveel thee kies je zelf... ik gebruikte een halve kop en maakte 8 ijsblokjes).

De vriezer in, een uurtje geduld, klaar!
Edit: niet voor zware (zonne)brandwonden. Gebruik in ernstigere gevallen gewoon het niet-bevroren mengsel.

dinsdag 1 juli 2014

speculaas


Zelf speculaas maken, het is helemaal niet moeilijk.

Neem 1 deel vet (cocosvet, palmolie, of andere boterachtige substanties), 2 delen donkere suiker en 3 delen bloem (ik gebruikte volkoren speltbloem), een snuifje bicarbonaat (maagzout, rijsmiddel, ...) en genoeg speculaaskruiden. Meng of kneed alles goed tot een stevige deeg. Voeg eventueel een scheutje water toe. Rol het tot een worst en leg die een paar uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 150-180 graden. Snijdt ondertussen schijfjes van je deeg en leg ze op een afstandje van elkaar op bakpapier en stop ze nadien in de oven voor ongeveer 15 tot 20 minuten.


Eerst 'smelten' de koekjes en worden ze erg slap, maar pas na een tijdje beginnen ze krokanter te worden. Let erop dat de randen niet donker beginnen worden, want dan is het hoge tijd om ze uit de oven te halen.

Laten afkoelen en dan in de koekendoos ermee.

Smakelijk.

Graag gedaan.

woensdag 18 juni 2014

zomerse roerbakschotel met ananas


Dit gerecht ontdekte ik jaren geleden. Het dateert uit de tijd dat ik net begon in te zien dat het samengooien van zoveel mogelijk verschillende groenten in een wokpan niet noodzakelijk voortreffelijke nasi goreng oplevert. 
Ik begon te experimenteren met 'moeilijkere' recepten en het was toen dat ik de productkennis die zo belangrijk is om lekker eten te maken langzaam beginnen opbouwen ben. 
Zonder die kennis kan je onmogelijk improviseren in de keuken. En dat is de allerleukste manier van koken  - die volgens mij heel dicht bij de scheppende kunstvormen staat. Koken is als schilderen met smaken. Combinaties van aromatische kleuren.

De bereiding is heel eenvoudig. Je hebt (voor 2 personen) een paprika nodig, een schijf of 4 ananas, een stengel prei en een wortel. Je roerbakt alles samen, de ananas voeg je pas toe als alles bijna klaar is (zodat die gewoon mee opwarmt). Vroeger serveerde ik dit bij kip met rijst, goed aangebakken met veel sambal erover... nu heb ik op voorhand gemarineerde tempeh (bijna zwart hier, door het gebruik van nogal veel donkere sojasaus) gemaakt. 

Ook afgekoeld is dit heel lekker, zeer verfrissend en ideaal om mee te nemen.

maandag 16 juni 2014

doodgewoon normaal eten




Af en toe eet ik ook eens gewoon spaghetti (met seitangehakt), een bord aardappelen met groenten en een groenteburger of zelfgemaakte mini-pizza (met vegan-cheese). Vandaag maakte ik voor Evelien en mij een heuse Bickyburger (die te snel op was om te fotograferen)! 
Ook hier eten we niet alle dagen linzen, zoete aardappels, noten, tempeh, curry, bonen, ... . Soms smaakt de kost die onze moeders voor ons maakte nog het best. Al moet je soms wel creatief zijn (of naar de winkel) om plantaardige, diervriendelijke en gezonde alternatieven te vinden voor al het vlees, de kaas, melk, eieren, ... . 




zaterdag 24 mei 2014

slaatje met appelsien

Een halve appelsien (ja, sinaasappel...) met een overschot volkoren spirelli, wat sla, tomaat, ... . Simpel maar lekker.

Een gouden tip voor fruitige zomerslaatjes: kruid stevig af met peper en zout en besprenkel met een dressing van bijvoorbeeld citroensap (of zelfs gewoon fruitsap) en olie.

vrijdag 16 mei 2014

romige tagliatelle met Quorn



Pasta met broccoli, ui (véél ui), champignons, courgette en Quorn, op smaak gebracht met curry- en paprikapoeder - evt. wat bouillon - en nagesudderd in (soja)room. Prima voer na een dagje hard klussen!

donderdag 8 mei 2014

savooipuree met licht-pikant sojagehakt


Goeie, stevige, Vlaamsche kost - het blijft toch wel mijn specialiteit en favoriete insteek als ik dan al eens losga in de keuken. Waar Simon graag experimenteert met exotische kruiden, probeer ik graag zo goed mogelijk de heerlijke gerechten van mijn grootmoeders na te maken op vegetarische wijze. Vandaag schaft de pot dus "stoemp" met mijn lievelingskool.

Het zit 'm in de details, de kruiden gebruikt voor het sojagehakt en de afwerking van de puree.

- Kook nieuwe aardappelen gaar (in de schil!) in +- 20 minuten.
- Stoof eerst de savooikool in reepjes in wat kokosolie, giet er na een paar minuten wat water bij en voeg later een handvol kleine stukjes selder toe. Laat het deksel op de pot. +- 10 minuten stoven
- Ondertussen fruit je in een aparte pan een ui, in ringen of stukjes. Wanneer de ui glazig begint te worden, voeg je de kruiden voor het gehakt toe. Ik gebruikte komijn, paprika-, chili- en currypoeder. Kort daarna kan je het gehakt erbij doen (5 minuutjes bakken, al naargelang de richtlijnen op de verpakking). Zouten naar smaak.
- Voeg de gekookte aardappelen en een geut rijstmelk toe aan de stovende groenten. Prik er wat doorheen met een vork. Kruiden met een half bouillonblokje (of minder, afhankelijk van hoeveel aardappelen/kool je hebt gebruikt), nootmuskaat, peper en wat zout. Mix het geheel tot puree - ik mix meestal niet te lang, om er nog enigszins wat "beet" aan te hebben.
- Meng het gebakken gehakt-met-ui onder de puree. Klaar!

PS: Mijn versie is met een een klontje boter, maar dat is geheel optioneel, natuurlijk. Het label is "vegan", omdat ik rijstmelk gebruikt heb.

vrijdag 28 maart 2014

RAUWE ZOMERWRAPS


Ik was meer dan aangenaam verrast door de maaltijd die ik enkele maanden geleden nuttigde in het Antwerpse rawfood restaurant eten vol leven. Geïnspireerd door de heerlijke wraps (gevuld met groenten, walnoten-prei paté en dressing) en aardbeien cheesecake (zonder kaas!) wilde ik zelf aan de slag. 
Het eerste wat ik wilde proberen was of ik zelf rauwe wraps kon maken zonder een dehydrator. Ik baseerde me op dit recept: http://www.choosingraw.com/raw-carrot-cumin-wraps/ maar gebruikte een elektrische oven op 50°C met de deur op een kier. Het hele droogproces duurde een aantal uur - maar het resultaat was een geslaagde wrap die ik opvulde met frisse zomergroenten, een dressing met citroen en bieslook en een 'zalfje' van walnoten met prei.

dinsdag 25 maart 2014

WASBAAR MAANDVERBAND

Proper gewassen, genietend van de zonsondergang.
Een maandverband in laatste fase van handwas dobbert vredig rond in mijn pompbak.

Benodigdheden: een blok Marseillezeep, witte azijn, zuurstofbleekpoeder, galzeep (of een andere ecologische vlekkenverwijderaar), tea tree-olie, tasjes om de verbanden in te bewaren - en een emmer!

Een zeer goede vriendin en zelfverklaard hippiemeisje keek verbaasd op toen ik begon te vertellen over mijn nieuwste hobby, namelijk mijn herbruikbare maandverbanden uitwassen: ze had wel al van herbruikbare luiers gehoord, maar nog niet van de kleinere variant voor ons, volwassene vrouwen. Ik was op mijn beurt verbaasd. Ik ga er nogal vaak vanuit dat mensen wel van het bestaan van dit soort dingen afweten, toch zeker de ecolui onder ons. Een goede gelegenheid om het er hier even over te hebben. Wie weet bekeer ik nog wel iemand.