maandag 16 december 2013

kikkererwtenfeest

Moeilijkheidsgraad: 3 - Tijdrovendheid: gemiddeld - Lekker? Ja.

We vliegen er al meteen in met een geïmproviseerd gerechtje dat een minimum aan toewijding vraagt. Had ik vandaag goesting om te koken? Nee. Desondanks was het best te vreten.

Benodigdheden:
- 2 handjesvol geweekte kikkererwten
- 2 uien
- 1/2 bouillonblokje
- 2 selderstengels
- een beetje venkel
- een stompje courgette
- wat koriander en peterselie
- kikkererwtenmeel
- komkommer (optioneel)

Zet een bodempje water in een (gietijzeren) kookpot, gooi een goeie twee handjesvol geweekte kikkererwten erbij en zet het keukenwekkertje op 40 minuten. Meer tijd krijg je niet (en zo lang mogen die gele beestjes zeker sudderen). Smijt er nog een half bouillonblokje achterna. Versnipper ondertussen twee uien, de ene belandt mee in de kookpot, de andere in de mixer. Doe alvast ook een handjevol peterselie, koriander en kikkererwtenmeel bij in de mixer (zout en look best ook, die was ik zelf vergeten). Snijd de selder en de venkel respectievelijk in blokjes en reepjes en laat mee sudderen. Na 40 minuten zou alles zeker gaar moeten zijn. Doe wat van de gegaarde groenten en alle resterende kookvocht bij de andere ingrediënten in de mixer, eventueel nog wat water indien nodig, en mix het geheel tot een gladde massa, zoals ze in kookboeken zouden zeggen.

Verwarm wat kokosolie in een pan (wat ze ook zeggen, ik vind Greenpannen echt wel oké) en pledder het mengsel uit de mixer in een viertal hoopjes in de pan (de olie moet al lichtjes heet zijn). Laat even bakken en gooi er de stukjes courgette bij (of denk er op tijd aan (= eerder) om ze toe te voegen aan het stoofpotje). Wanneer de misvormde burgertjes niet meer zo aan de pan kleven als in het begin, kun je ze voorzichtig met een spatel omdraaien. Herhaal indien nodig en naargelang hoe goudbruin je ze wil. Voeg eventueel de inhoud van de pan toe aan de pot, ik weet niet waarom ik dit deed, maar ik meng al eens graag dingen. Serveer met stukjes of plakjes komkommer en eventueel wat biomayonaise voor bij de burger (guilty as charged). Eet op.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten